miercuri, 18 noiembrie 2009

Inifinitul omului de rand

Inainte sa incep a debita pure tampenii matematice as vrea sa precizez pt. matemeticienii care imi urmaresc blogul ca aceasta este o simpla gluma matematica si nu este o parere personala despre infinit. Stim cu totii ca este un singur infinit, stim ca exista si o demonstratie de vreo doua caiete a acestui fapt si mai stim ca nu stim sa o demonstram. (Acest post este o gluma si trebuie luat ca atare)

Ma gandeam chiar azi-dimineata in timp ce tineam o cana fierbinte de cafea in mana ca ar trebui sa incep sa nu mai gandesc asa de mult in momentele mele de idle. Tot timpul ajung la posturi de genul asta care sincer nu adauga un mare plus la imaginea mea generala. Si trecand peste asta..ce e ininitul?!

Intre 1.1 si 1.2 sunt o infinitate de numere reale, intre 1.2 si 1.3 sunt o infinitate de numere reale..si atunci de ce intre 1.1 si 1.3 sunt tot o infinitate de numere reale? De ce nu mergem pe mana matematicii clasice care spune ca daca 2-1=1 si 3-2=1 => 3-1=2 (1+1 de mai devreme). Nimeni in cazul asta nu a pus problema unei matematici relativiste cum s-a facut in fizica.

Hai sa ne uitam altfel la problema..de ce infinitul nu are mai multe grade. Sa zicem ca infinitul de gradul 1 e infinitul acela micut si simpatic dintre 1 si 2 iar celalalte sunt crescator cuantificate ale primului infinit. Stiu.. e un singur infinit..da, corect asa se spune (dar sa nu uitam ca eu pot sa misc soarele..si da..gravitatia are viteza!) dar ...

E trist sa te roada toata viata o suita de intrebari: "cum ar fi daca?/ce s-ar fi intamplat daca?". Pana la urma ajungi sa spui tampenii de genul celeia de mai sus si sa te intrebi de ce dupa lumea nu te mai saluta pe strada. Am vrut doar sa vad pt. o secunda cum e sa nu stiu si e bine sa nu stii. M-am intins mult prea mult cu postul acesta...

Speed of Gravity -BBC News|Science

Speed of Gravity -CSA.com
Einstein: "God does not play dice with the universe."
Bohr: "Einstein, don't tell God what to do."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu